Az elegáns nadrágviselet

Az öltönynadrág anyaga és színe azonos a zakóéval. Öltöny helyett a nem azonos anyagú vagy színű nadrág és zakó párosítása is elegáns lehet, de figyeljünk rá, hogy ezek egymással harmonizáljanak.
A szövetnadrág jellege a bőségráncok számától, a derékvonal kialakításától, a nadrág bőségétől függ. A zsebek helye, formája szintén fontos ismertetőjel. A klasszikus stílusú nadrágon hátul egy bevágott zseb, oldalt két svédzseb található.

Az ideálisan szabott nadrág a combnál nem feszes, a fenékrészen viszont igen. A derékrész pontosan a deréknál van, bár ez függ a viselője alkatától is. A terjedelmes hasú férfiak választhatnak olyan nadrágot, amelyet a pocak fölött lehet összegombolni. Aki ezt el akarja kerülni, mert jobban szereti, ha inkább a hason vagy az alatt van a derékrész, jól teszi, ha nadrágtartót hord. Persze, ezt a kiegészítőt nem lehet valamennyi viselethez használni, szmokinghoz például egyértelműen tilos. A pocakos férfiaknak arra is figyelniük kell, hogy a nadrág lefelé szűkülő legyen, különben a nadrágszár alul túlságosan bőnek tűnhet.

A nadrág hossza akkor ideális, ha a szárak alul érintik a cipő sarkát. A megfelelő hosszt a cipő fazonjához igazodva lehet pontosan megállapítani. Alacsony termetű férfiak gondoljanak rá, hogy a túlságosan hosszú nadrág kissé alacsonyít. Ugyanilyen hatása lehet a hajtókának is. A hajtóka egyébként elfogadott eleme a nadrágnak, bár napjainkban nem különösebben divatos. Előkelő esti öltözethez nem igazán stílusos, de kevésbé protokolláris alkalmakkor nyugodtan viselhető hajtókás nadrág, sőt akár egyéni karaktert is adhat a megjelenésünknek.

Nagyon fontos szempont a nadrág színe. Mindenképpen jó, ha egy férfi ruhatárában van néhány hagyományos színű nadrág. A fekete szövetnadrág például semmiképpen nem hiányozhat az otthoni választékból. Nemcsak azért előnyös, mert igen elegáns megjelenést biztosít, hanem azért is, mert ez párosítható a legkönnyebben bármilyen zakóval és inggel.
A barna szín szintén sokféle párosításra ad lehetőséget, valamennyi árnyalatában. Ha tehetjük, egyébként sem árt többféle árnyalatú (világos, középszínű, sötét) szövetnadrágot tartanunk otthon, hogy közülük kedvünkre választhassuk ki azt, amelyik egy-egy alkalomhoz a leginkább illik.

A szürke szín is többféle árnyalatban lehet elegáns. A világostól a középszürkén át a sötétszürkéig más-más párosítást képzelhetünk el hozzá. Ehhez a színhez például nagyon ízlésesen választható meg egy olyan mellény, amely az adott árnyalattal harmonizál.
Bármilyen színű szövetnadrágot választunk is, előre gondolnunk kell a teljes öltözékre, kiegészítőkkel együtt, hiszen a legelső benyomást mindenkiben az összhatás kelti. Üzletünkben biztosan megtalálja azt a nadrágot, amelyhez könnyen összeállíthatja saját elegáns öltözetét.

Néhány illemszabályra nem árt odafigyelnünk, amikor a kiegészítőket összeválogatjuk. Szövetnadrághoz ne vegyünk fel fehér vagy élénk színű vastag zoknit. Az ilyen zokni farmerhoz és edzőcipőhöz illik. A szövetnadrághoz a sötét zokni a megfelelő választás. Legyen annyira hosszú, hogy leüléskor is följebb érjen, mint a nadrág szára.

Az elegáns nadrághoz legjobban a vékony bőrtalpú cipő illik. Ünnepi alkalmakra, protokolláris rendezvényekre kizárólag fűzős cipőt szokás felvenni.
Nadrág története Az elegáns nadrágviselet Nadrág történelem Nadrág kínálatunkról